Poarta Transilvanei

Macheta Bistriței Medievale!

• Macheta Bistriței Medievale •Cetatea Bistriței a fost una din cele mai puternice fortificație din Transilvania și a fost, pe tot parcursul istoriei, unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România, Siebenburgen.

#DeȘtiut? Cetatea Bistriței datează din secolul XIII, fiind reclădită începând cu perioada lui Matei Corvin, în perioada secolelor XV-XVI.

?Prima Cetate Bistrița a fost construită pe dealul numit ˝Burg˝. Ridicarea fortificaţiei de zid a început după 1349, dată la care Bistriţa figurează în documente cu titlul de civitas.?În total un număr de zece turnuri străjuiau zidurile cetăţii.

?Sistemul de apărare era completat de cele trei porţi situate la capetele străzilor: Lemnelor, Ungurească şi Spitalului. Lor li se adaugă alte trei porţi mici, deschise pe laturile lungi: Portiţa Broaştelor pe latura de sud, cea de sub Turnul Măcelarilor la nord, precum şi cea de lângă conventul franciscan.Străjuită de trei porţi de acces, zece turnuri şi două bastioane, cu şanţuri largi alimentate din râul Bistriţa, cetatea era dată în grija breslelor Dogarilor, Rotarilor, Curelarilor, Croitorilor, Fierarilor, Șelarilor, Măcelarilor, Aurarilor, Tâmplarilor și Funarilor. Fiecare breaslă avea sectoare atribuite pentru supraveghere şi apărare.Din această fortificație vastă se păstrază o parte din zidurile de sud și de est, împreună cu Turnul Dogarilor.

?Oraşul era structurat în jurul Pieţei Centrale (Marktplatz) în centrul căreia este amplasată biserica parohială – locul unde se ţineau târgurile şi spre care curg principalele străzi. Laturile pieţei erau ocupate de clădiri publice şi reşedinţe ale patriciatului, edificate după mijlocul secolului al XV-lea. În această perioadă Bistrița era unul din cele mai importante orașe din Transilvania alături de Brașov, Sighișoara și Sibiu.••• Informații oferite de specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBNPoartaTransilvaniei%2Fposts%2F330608422075731&show_text=true&width=500

Register

You don't have permission to register