Localizare
Sat Arcalia, nr. 132, comuna Șieu-Măgheruș
⌖47.08529° N, 24.35381° E
Acces
Accesul se face de pe DN 15A (Sărățel – Reghin), în centrul localității Sărățel se urmărește indicatorul spre Arcalia pe DJ 172G.
După 6 km, în localitatea Arcalia lângă Biserica Ortodoxă, se ajunge la intrarea în Parcul dendrologic Arcalia. Cu trenul pe linia Bistrița – Cluj-Napoca, halta Arcalia.

Castelul Bethlen Arcalia (Foto https://patrimoniubn.ro/castelul-bethlen-arcalia/) Parcul dendrologic Arcalia (Foto: G. Pîslaru)
Descriere
Castelul în stil mauro-bizantin, unicat în Transilvania este compus din trei corpuri de clădiri: Castelul, cantina si anexele. În corpul principal se află o sală de conferinţe cu o suprafață de aproximativ 80m², o sală de seminar, o sală de lectură, ambele de 40m² şi sala numită Biblioteca Francofoniei de 25 m².
Fațada reședinței nobiliare are o scară monumentală cu o mică terasă, o ușă în două canaturi flancată de două ferestre cu deschidere semicirculară. La turnurile octogonale de pe colțuri întâlnim același tip de ferestre, turnurile fiind acoperite cu turle în formă de bulb. La fel și pe acoperișul corpului principal în vârf există acelasi tip de turlă.
Castelul a fost construit in jurul anilor 1850 de către familia Bethlen, pe restul domeniului amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania. În aceeași perioadă s-a înființat o herghelie cu rase de cai dintre cele mai renumite.
Ulterior Béla Bethlen a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi. Ocupația rusească, din perioada celui de-al doilea război mondial, aduce distrugeri semnificative. Este incendiată biblioteca, sunt furate bunuri de valoare, iar din parc sunt tăiați arbori. După naţionalizarea din 1949 castelul devine magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, ulterior se transformă în tabără pentru pionieri.
Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. Din octombrie 1998 Castelul Bethlen găzduiește Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.
Parcul dendrologic a fost amenajat propriu zis la sfârsitul secolul al XIX–lea și începutul secolului al XX-lea. Proiectul a început cu amenajarea unui parc în jurul castelului, iar întinderea acestuia s-a extins timp de 10 ani, până în preajma celui de-al doilea Război Mondial, când sunt distruse odată cu pătrunderea armatei sovietice în sat și familia Bethlen arestată.
Tot atunci au fost tăiați peste 150 dintre cei mai frumoși molizi ai parcului. În interiorul parcului se poate vedea mormântul contelui și al unuia dintre fiii acestuia. Începând cu anii 2000, parcul se extinde, suprafața actuală ajungând la 17 ha, la care se adaugă livada parcului extinsă pe 1 ha și castelul. Până în 1964, au fost identificate 104 de specii și varietăți de arbori și arbuști, iar în prezent, în parc cresc peste 150 de arbori și arbuști (autohtoni și exotici) din lumea intreagă.
Printre arborii specifici României se pot aminti: brazi, molizi, stejari, castani, pini, plopi, frasini, carpeni, iar ca și rarități din lumea întreagă: stejar american( quercus imbricaria), brad argintiu( Abies concolor), molid caucazian( Picea orientalis), pin de mătase( pinus strobes), nuc american (Juglans nigra), tei laciniat (Tilia platyphyllos), brad balsamifer, magnolia, arbore de lalea (Liriodendrom tulipifera). Parcul are o formă trapezoidală, neluând în considerare livada, laturile fiind alcătuite din alei construite din diferite specii: aleea de molid, de carpen, de salcâm. Intrarea în parc se face printr-o alee marginită pe ambele părți de molizi. Pe poarta de intrare apare o inscripție cu denumirea și tipul parcului, iar după intrare se va putea observa un sector ornamental cu multe plante cum ar fi: bujori, tuie, ienupăr, magnolia, liliac salbatic.
Funcție actuală:
Stațiunea Științifică UBB – Arcalia, Universitatea Babeş-Bolyai „Centrul Regional al Francofoniei”
Element în peisaj:
Castel, parc dendrologic.
Statut:
Monument istoric BN -II – a – A -01614 Complex Arcalia. BN-II-m-A01614.01 Castelul Bethlen. BN-II-s-A-01614.02 Parcul dendrologic al castelului Bethlen.
Stare de degradare:
În curs de renovare
Pagină web:
https://www.ubbcluj.ro/ro/structura/unitati/complexul_arcalia
Obiective din apropiere:
-Masivul de sare de la Sărățel
-Biserica evanghelică din Chiraleș
-Cripta familiei Bethlen de la Chiraleș
-Biserica evanghelică fortificată din Crainimăt
-Biserica evanghelică din Herina
-Biserica de lemn din Arcalia
-Biserica Evanghelică CA – Șieu-Măgheruș
Puncte gastronomice în apropiere:
-Restaurant Oma Palace din Șieu-Măgheruș
-Casa Regal Șieu-Sfânt
Link-uri utile:
https://www.ubbcluj.ro/ro/structura/unitati/complexul_arcalia
https://patrimoniubn.ro › castelul-bethlen-arcalia