Contact

Mii de vieți salvate în cel mai modern bloc operator din țară

Drumurile bolnavilor din Bistrița până în centre universitare din alte județe au luat sfârșit odată cu finalizarea unui bloc operator centralizat în suprafață de 1.471 mp cu opt săli de operații! Este unul dintre cele mai moderne blocuri de operații din România, toate sălile de operație fiind dotate cu aparatură de ultimă generație.

Bistrițenii au posibilitatea să fie tratați, la ei acasă și nu mai trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru a beneficia de operații. De la inaugurare și până acum au fost efectuate 60.000 de intervenții chirurgicale, o bună parte dintre ele unice pentru sistemul de sănătate din județ.

Numeroase intervenții chirurgicale, care rareori se fac în spitale judeţene, au fost posibile la Bistriţa graţie dotărilor de ultimă generaţie, care au venit să competeze investiția în blocul operator, considerat cel mai modern din țară. Medicii specialiști au reușit să relizeze zeci de operații multe în premieră, printre ele o operație complexă de laringectomie totală, o operație de prostatectomie totală cu limfadenectomie realizată în echipă mixtă, cu specialiști de la Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Județean de Urgență Bistrița și o operație de cistectomie totală prin procedeul Bricker, asupra unui pacient diagnosticat cu tumoră a vezicii urinare.

În spitalul din Bistrița a fost efectuată cu succes și o intervenție neurochirugicală complexă, după ce un pacient din alt județ a fost refuzat de mai multe clinici de neurochirurgie.

Acum o bună parte din intervențiile neurochirurgicale se realizează cu tehnologie robotică de ultima generație – un microscop operator, considerat ca fiind microscopul cu cele mai multe funcționalități. Spitalul Județean de Urgență Bistrița a intrat într-o nouă eră a vizualizării și preciziei microchirurgicale, noul aparat fiind utilizat într-o gamă largă de patologii neurochirurgicale, cum ar fi tumori intracerebrale, leziuni la nivelul măduvei spinării, malformații ale sistemului nervos.

Blocul operator centralizat cu opt săli de operaţii şi zonă de sterilizare proprie, are în componență trei săli de operaţii de chirurgie generală, două săli de operaţii ortopedie-traumatologie, o sală de operaţii urologice, o sală de operaţii oftalmologice, o sală de operaţii ORL.

Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde o sală pentru pregătirea preoperatorie a pacientului; o sală pentru efectuarea intervenției chirurgicale; sală pentru trezirea postoperatorie a pacientului; filtru de acces în sala de operații a personalului medical; sală pentru curățarea postoperatorie și o zonă de pregătire în vederea sterilizării a instrumentarului medical.

Register

You don't have permission to register