Cel mai important proiect turistic, lansat în Anul Centenarului 2018, a fost Via Transilvanica, un proiect al Asociației Tășuleasa Social.
Proiectul Via Transilvanica își propune să deschidă orizonturile turiștilor și să îi facă pe aceștia să aprecieze mai mult drumul decât destinația. Traseul turistic este inspirat din potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, călătorii spirituale făcute prin locuri de mare însemnătate, dar este gândit și ca un test de anduranță. Drumuri care au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau.
Via Transilvanica este un drum curajos care se recomandă a fi făcut la pas. El pornește de la Putna, mănăstirea unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și se termină în locul prin care a intrat prima dată în țară Regele Carol la Drobeta Turnu-Severin.
Traseul însumează 950 de km și poate fi parcurs în mai multe săptămâni sau în câteva zile, în funcție de dorințele călătorului. Pe drum, cei care se încumetă să străbată Via Transilvanica, vor găsi bogății culturale și spirituale, dar și locuri de masă și cazare, specifice zonelor prin care se trece.
„Celor cărora le place să călătorească, au colindat deja potecile țării. Știm, însă, că nu există în România un circuit care să ne încurajeze să îl parcurgem altfel decât cu mașina. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Drobeta Turnu-Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol. (…)
Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților.
Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi – ca nație” .
Amenajarea traseului se face în mai multe etape, primii 100 km fiind pe raza județului Bistrița-Năsăud fiind realizați, în 2018. În 2020 Tășuleasa Social a reușit să finalizăm 684 km în județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov și Mehedinți.