Contact

Trenul mic din Câmpia Transilvaniei – Mocănița

Un grup de tineri entuziaști și-au propus să repună pe șine trenul mic cu aburi, care străbătea Câmpia Transilvaniei între Târgu Mureş şi Lechinţa. Deși e încă mult de muncă, Asociația Mocănița Transilvaniei crește an de an și a reușit să adune în fiecare an oameni pasionați de istoria și peisajele de vin de pe traseul Mocăniței. 

„Pasiunea pentru căile ferate înguste și pentru trenurile cu abur ne-a adus împreună, iar în anul 2014 am făcut primii pași pentru promovarea traseului mocăniței de la Teaca. Cristi, Cristian și Sandu. Ne-am luptat pentru ca linia să nu fie ridicată și dusă la fier vechi, cum s-a întâmplat cu cei peste 70 km din totalul de 110 km din rețeaua Târgu Mureș – Band – Lechința și Band – Miheșu de Câmpie. Pe parcurs ni s-au alăturat și alți prieteni, iar în 2015 am format Asociația Mocănița Transilvaniei, având ca principal scop promovarea și susținerea activităților de conservare și reabilitarea a căii ferate înguste dintre Lechinta și Tg. Mureș. Din 2014 până în prezent am organizat parcursuri cu mocănița și cu drezina pe traseul dintre Teaca și Râciu, oferind șansa pentru sute de oameni de a explora minunatele coline ale Transilvaniei” povestesc reprezentanții Asociației.

Traseul căii ferate înguste pornește din Teaca, o așezare cu origini săsești și o puternică cultură viticolă, situată pe drumul național 15A, la o distanță de 32 km de Bistrița și 30 km de Reghin, la o altitudine de 350m.

După o distanță de 35 km, traseul urcând prin livezi și păduri până la altitudinea de 500 m, traversând colinele Transilvaniei, ajungem în localitatea Râciu din județul Mureș, o zonă rural-arhaică situată la 30 km de Târgu Mureș.

Sursa: www.mocanitatransilvaniei.ro

Register

You don't have permission to register