Contact

C31.Traseu Piemontul Călimanilor

Denumire traseu: C31.Piemontul Călimanilor

 

Itinerar: Orheiu Bistriței – Pădurea din Șes – Dumitrița – Budacu de Sus – Piatra Corbului – Cabana Dealu Negru – Cusma – Petris – Orheiu Bistritei

Distanța: 40 km

Diferență de nivel: +750 m/-750 m

Altitudine min./max./: 393 m/ 906 m

Suprafața: Asfalt 60 %  Drum pietruit 40%

Dificultate: Mediu

Tip traseu: circuit

Potrivit pentru: MTB, gravel, bicicletă de trekking

Perioada potrivită de parcurgere: aprilie-noiembrie

 

Obiective:

Stejarul secular din Orhei

Pădurea din Șes

Rezervația paleontologică Piatra Corbului

Sate săsești

Viață sălbatică

Cabana de vânătoare Dealu Negru

Crama Jelna

Via Transilvanica

Biserica ortodoxă din Petriș (fostă evanghelică –  sec. XIII-XV)

Biserica de lemn din Petriș (sec. XVIII)

 

Descriere

Traseul sub formă de circuit pleacă din Valea Budacului și ajunge pe sub culmile vestice ale munților Călimani, punctând numeroase obiective turistice antropice și naturale și traversând zone cu o faună bogată. Fiind desfășurat pe asfalt și pe drumuri pietruite bine întreținute, traseul este potrivit a fi parcurs atât pe biciclete de tip mountain bike, cât și de gravel sau de trekking.

Traseul pleacă din centrul localității Orheiu Bistriței din dreptul stejarului secular, care impresionează prin dimensiunile sale. De aici, urmăm traseul Via Transilvanica, spre  următoarea destinație – Pădurea din Șes, care găzduiește una dintre cele mai rare flori din țară – Laleaua pestriță (fritillaria meleagris). Continuăm traseul pe asfalt spre Budacul de Sus, traversăm localitatea, ca apoi, înainte de barieră să facem stânga pe drumul forestier ce o ia spre Dealu Negru. După o urcare ușoară ajungem la Piatra Corbului, o rezervație naturală paleontologică.

Continuăm traseul, urmând să trecem pe lângă cabana de vânătoare Dealu Negru, aflată într-una dintre destinațiile preferate de vânătoare ale lui Ceaușescu. Zona beneficiază de prezența unei faune bogate, precum urs brun, căprior sau cerb.  Din dreptul celor trei heliporturi, aflate în punctul maxim al traseului, ni se deschid panorame impresionante spre depresiunea Transilvaniei. În zilele cu vizibilitate se pot distinge crestele Munților Apuseni.

Continuăm coborârea, parțial pe asfalt, până în localitatea Cușma, pe care o traversăm. Suntem atenți să nu coborâm spre Dorolea și facem stânga spre Satu Nou. Remarcăm arhitectura și dispoziția caselor, tipică pentru o așezare săsească. Satele de aici făceau parte din Nösnerland, care alături de cele din zona Reghinului, completau arealul din nordul Transilvaniei colonizat de sași. Dintre obiectivele antropice ce pot fi vizitate, se numără biserica ortodoxă din Petriș, fostă biserică evanghelică, construită între secolele XIII-XV și biserica de lemn, din aceeași localitate, datată la mijlocul secolului XVIII, ce a fost donată de comunitatea din Ilva Mare și mutată aici în anul 1909. Din Petriș, amatorii de vinuri pot face un scurt ocol până la Crama Jelna(aproximativ 2 km) sau pot reveni în Orheiu Bistriței, până în punctul din care am plecat.

 

Sfat: Dacă alegeți să parcurgeți traseul în luna aprilie, puteți admira laleaua pestriță în perioada în care este înflorită.

 

Atenție: Partea vestică a munților Călimani ce se suprapune peste Dealu Negru și Piemontul Călimanilor este considerată a fi una cu cele mai mari densități de urs brun din țară. Evitați parcurgerea părții superioare a traseului, în timpul serii, mai ales toamna sau singur.

 

Concepere trasee, text, fotografii: Călin Gabor | www.mtbBN.ro

Register

You don't have permission to register