„Cultura omoară naivitatea și știința gonește simplitatea” spunea George Coșbuc.
Pentru a ne păstra cultura, trebuie să continuăm să o creăm. De aceea, instituțiile de cultură din județul Bistrița-Năsăud au primit respectul cuvenit, iar activitățile culturale și educative din județ se desfășoară în cele mai bune condiții.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Complexul Muzeal și Centrul Județean pentru Cultură – instituții subordonate Consiliului Județean Bistrița-Năsăud ,dar și Palatul Culturii care găzduiește Centrul Municipal pentru Cultură „George Coșbuc” își desfășoară activitatea în clădiri și spații moderne.
Consiliul Județean a susținut, în ultimii ani, modernizarea și dotarea Centrului Cultural „Dacia”, construcția primului Cinema 3D din județ, extinderea Bibliotecii Județene „George Coșbuc” cu un corp nou de clădire, reabilitarea clădirii istorice „Casa Argintarului” și modernizarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Primăria Bistrița a investit în modernizarea Palatului Culturii și a Casei cu Lei, astfel că activitățile culturale, educative și recreative beneficiază de cele mai bune condiții.
Investiții în infrastructura culturală au avut loc și în mediul rural unde există 74 de cămine culturale moderne, investiții care însumează 27,4 milioane de euro.
Cel mai „viu” loc din Bistrița a devenit, în ultimii ani, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud care a făcut obiectul unui proiect de reabilitare.
Muzeul din Bistrița a fost înființat sub titulatura de Muzeul Regional Rodna în una din aripile fostei mănăstiri a minoriților. Astăzi muzeul funcționează în localul fostei cazărmi habsburgice, clădirea datând din 1889. Complexul Muzeal ascunde în sălile sale colecții impresionante de etnografie – artă populară, științele naturii, artă plastică, colecția de gravură, istorie, arheologie.
Colecţia de artă a muzeului este formată din peste 700 de piese de pictură, sculptură şi grafică. În colecția de etnografie se află peste 5200 de piese de valoare deosebită datând din perioada 1740-1984. Sălile secției de arheologie istorie etalează cele mai reprezentative artefacte care ilustrează evoluția comunităților umane din bazinul Someșului Mare, de la începuturile viețuirii umane până în epoca modernă. Aici găsiți piese din epoca bronzului aparținând culturii Wietenberg, depozite de bronzuri, inventarul unor morminte daco-celtice, tezaurul monetar de la Șieu-Odorhei (secolele II – I a.Chr.), tezaure monetare romane și medievale, unelte și arme medievale.
Colecția de geologie se remarcă prin florile de mină, colecții de petrografie (în special colecția de concrețiuni grezoase – unicat), colecții de paleontologie și micropaleontologie.
Prezentări ale colecțiilor sunt și pe panouri cu limbaj braille.
Complexul cuprinde, în prezent, 13 secții muzeale, locații moderne deschise turiștilor și vizitatorilor. Toate muzeele din Bistrița-Năsăud oferă și tururi virtuale, grație unui proiect implementat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Ca orice clădire veche din Bistrița și cea a Bibliotecii Județene „George Coşbuc” are o istorie pe cât de bogată, pe atât de interesantă. Clădirea a fost construită între 1883-1884, după planurile arhitectului Carl Schobel pentru a adăposti reşedinţa medicului Garnizoanei Bistriţa, dr. Christof Reinl, instalat în această funcţie odată cu amplasarea spitalului militar de pe strada Alba Iulia, în anul 1886.
După Marea Unire de la 1918, clădirea a fost trecută în proprietatea Ministerului de Război al Regatului României, imobilul fiind atribuit prinţului Carol pe perioada cât a fost mutat disciplinar la Bistriţa, în anul 1919.
Ulterior, aici a funcţionat sediul „Magyar Nemzeti Bank”, iar după 1947 a devenit sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României.
De 8 ani, clădirea e reabilitată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și a devenit sediul Bibliotecii Județene.
În sălile sale găsiți peste 300.000 de volume, iar în fondul documentar sunt 22.137 de volume, multe titluri făcând parte din patrimoniul cultural național.
Pentru cei care nu reușesc să ajungă la Bistrița Bibioteca a dezvoltat proiectul Bibliobuz – „Cartea mai aproape de cititor” și astfel sute de copii și nu numai, au putut împrumuta și citi sute de cărți.
Cea mai mare instituție de cultură din județ – Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, se află sub autoritatea administrativă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud și are drept scop conservarea şi valorificarea tradiţiei şi creaţiei populare dar și să organizeze și să promoveze evenimente culturale și artistice de interes județean, evenimente deschise publicului larg.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud s-a înființat în anul 2002, prin reorganizarea Centrului de conservare şi valorificare a tradiţiei şi creaţiei populare, a Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor Transilvan”, a Şcolii Populare de Artă Bistriţa, a sectorului arte plastice – Galeriile de artă – şi a domeniului literatură, muzică cultă, tipărituri.
Scopului centrului este de a promova valorile locale, obiceiurile și tradițiile zonei și cultura bogată a județului Bistrița-Năsăud, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud facilitează accesul publicului bistrițean la cel mai înalt grad de profesionalism la:
Școala de Arte – cursuri vocaționale în domeniul artelor;
Dor Românesc – spectacole folclorice;
Cultură tradițională – păstrarea și conservarea tradițiilor autentice românești.
SURSA: https://cjcbn.ro/
Un proiect dorit și așteptat de multă vreme de publicul bistrițean a fost un cinematograf 3D. Cu efortul autorităților județene care au investit peste 2,5 milioane de lei în reabilitarea vechiului cinematograf al orașului, bistrițenii au, începând din 2016, un centru multifuncțional cu sală de spectacole și cinematograf modern.
Centrul Cultural „DACIA” Bistriţa, funcționează în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăudți a fost înființat în anul 2016.
Numele „DACIA” a fost păstrat pentru a face conexiunea cu primul cinematograf din județul Bistrița-Năsăud – cinema care a funcționat în aceeași clădire, construită în anii ’70. Starea avansată de degradare a imobilului a condus la întreruperea accesului publicului, însă anul 2015 a fost momentul în care administrația județeană a reușit coordonarea și finanțarea unui proiect de reabilitare și modernizare.
Noul Centru Cultural „DACIA” Bistriţa funcționează la standarde europene, punând la dispoziția publicului trei săli de cinematograf. Sala „Valeria Peter Predescu” este o sală modernă destinată spectacolelor, cu 311 locuri și sistem profesional de sunet și lumini.
Din 2016, în cadrul Centrului Cultural „DACIA” își desfășoară activitatea Ansamblul Artistic Profesionist „Dor Românesc”, ansamblu cu o istorie care începe acum mai bine de două decenii.
http://www.centrulculturaldacia.ro/