Contact

Țara Năsăudului

Țara Năsăudului este locul în care educația, tradițiile și meșteșugurile au învins timpul!

Ținutul Năsăudului este cunoscut prin frumusețea tradiției folclorice și dragostea pentru valorile naționale cultivate prin școlile locului. 

Orașul Năsăud este inima „Țării Năsăudului” și a reușit de-a lungul vremii să dea României o parte dintre cele mai ilustre minți, printre care Rebreanu și Coșbuc. De asemenea,  și-a câștigat pe drept numele de Oraș al Academicienilor.

În 1863 la Năsăud s-a deschis a patra şcoală românească din Transilvania. Aici au învățat poetul George Coşbuc şi scriitorul Liviu Rebreanu. În cei peste 150 de ani de funcţionare, şcoala a dat cei 21 academicieni, membri ai Academiei Române, pe care îi are orașul Năsăud. 

Dragostea pentru tradiții a localnicilor a rămas neatinsă și astăzi, Valea Sălăuței și a Someșului fiind împânzite de meșteri populari, de muzee și de ateliere meșteșugărești. 

Devenită Patria Costumului Popular, Țara Năsăudului se poate lăuda cu două recorduri mondiale atestate de Gunnis Book în anul 2017 – Cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în port popular (9643 persoane) și Cel mai mare joc tradițional românesc (9506 persoane).

Județul Bistrița-Năsăud are cel mai frumos costum popular din țară, clopul cu pană de păun fiind „piesa de rezistență” a costumului popular bărbătesc, element unic în istoria populară din România. 

În Țara Năsăudului costumul popular este la el acasă, în localitatea Salva fiind deschis un muzeu privat al costumului popular.

Register

You don't have permission to register