Contact

Satul artiștilor din Dosu` Gârciului și primul muzeu de Land Art

Într-un peisaj sălbatic în Dosu` Gârciului, o zonă superbă situată la 6 kilometri de Sângeorz-Băi, artistul Maxim Dumitraș a creat o adevărată colonie de artă – un sat al artiștilor unde ei sunt liberi să viseze și să creeze.

În satul tradițional, cu căsuțe de poveste construite manual cu grijă la detalii, artiștii sunt așteptați într-un loc al artelor, departe, în munți. Aici sunt liberi să creeze și să admire alte zeci de opere existente deja.

Maxim Dumitraș a creat, pe un teren de 15 hectare, moștenit de la tatăl său, un sat al artiștilor unde, pe lângă cele cinci căsuțe tradiționale, cu bârne și cu lut – case de creație, se află și zeci de opere ale artiștilor care se retrag în munți să lucreze în liniște.

Aici se amenajează cu răbdare primul muzeu de Land Art din Europa unde creațiile sunt modelate în parteneriat cu natura.

În Dosu` Gârciului, într-o casă mică de lemn și piatră, refăcută după vechea casă părintească, artistul Maxim Dumitraș a găsit inspirația pentru a crea o nouă formă de artă.

În zeci de ani a reușit, cu răbdare și multă muncă să ducă natura la rang de artă și să creeze adevărate sculpturi vii. Aici există primul muzeu de Land Art din Europa unde artiștii merg de la solid la efemer.

„Muzeul este o cercetare… Iau 2-3 mesteceni sau carpeni și încerc să constuiesc niște sculpturi vii. Lucrez cu ele de mici, le îmbin, discut cu ele… Nu cioplesc ca într-o piatră ca să îi dau o formă… Lucrez împreună cu natura. Cu o astfel de lucrare trebuie să ai multă răbdare. O sculptură de acest fel crește cam în 30 de ani. Am vreo 50 de lucrări crescute și pe care, după ce își duc veacul în natură le iau, le duc în interior și le prelungesc viața cât se poate de mult” – povestește cu pasiune despre muzeul său, unic în Europa, Maxim Dumitraș.

An de an în Dosu` Gârciului ajung sculptori, pictori și alți artiști, care lucrează cu natura, cu apa, cu iarba, cu florile, cu copacii, în acest adevărat rai al artiștilor.

Satul artiștilor este în plină dezvoltare. Aici urmează să fie create și ateliere de ceramică, deschise publicului larg unde omul este așteptat să vină să își construiască obiectul lui, se descopere cultura ceaiului. În paralel, în Dosu` Gârciului se va amenaja și o galerie de artă unde artiștii vor să pună accent pe educație, pe ieșirea în natură, pe ecologie și tradiție.

 

Register

You don't have permission to register