Contact

Produs Montan – gustul unic de la munte

Chisăliță de „zneură”, de „mură”, de afine, de soc, de merișor sălbatic, de pomnițe sau din pene de acăț sunt doar câteva dintre produsele montane atestate în județul Bistrița-Năsăud după rețete unice descoperite de doamnele care se ocupă de Asociația Pro Familia. Acestor produse li se alătură celebra hece-pece și liptarul, dar și o gamă variată de siropuri făcute după rețete tradiționale dintre care nu lipsește siropul din muguri de buhaș, de pene de soc sau din „șimbru” de câmp.

Toate fac parte din proiectul Produs Montan, în Bistrița-Năsăud existând nu mai puțin de 63 de produse montane atestate ca fiind realizate în zone fără poluare…

Cei nouă producători și asociații care au reușit să obțină statutul de produs montan pregătesc pentru turiști o gamă variată de dulcețuri, siropuri, dar și de produse lactate de la oile și vacile crescute departe de aglomerație, cât se poate de natural.

Pe lista produselor atestate ca produse montane se află și strugurii din viță de vie Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel ale Cramei Jelna dar și o gamă variată de legume și fructe de la munte, pe care producătorii din zona județului Bistrița-Năsăud le prepară cu respect și dragoste față de natură.

Proiectul „Produs Montan – de la munte pe masa ta” este menit să încurajeze producătorii din zonele montane să își prețuiască mai mult produsele și să obțină certificarea de produs montan, mențiune care atestă că produsele din aceste zone au calități deosebite legate de regiunea de origine precum și de metodele tradiționale de producție și procesare.

Produsele din mai multe zone ale județului Bistrița-Năsăud care au reușit să obțină statutul de produs montan pot fi descoperite și grație unei aplicații pe care cei de la Agenția Națională a Zonei Montane au reușit să o implementeze. Practic instalând aplicația (https://play.google.com/store/apps/details?id=cpac.cpac&hl=ro) puteți ajunge direct la producătorii din zonele montane.

Register

You don't have permission to register