Contact

Borgo Pass – Tărâmul Contelui Dracula

Situat la granița Bucovinei și a Maramureșului, odată ce treci prin #Poarta Transilvaniei găsești județul Bistrița-Năsăud, un județ care are povești frumoase de spus.

Cea mai spectaculoasă o afli de cum ajungi în Borgo Pass – tărâmul Contelui Dracula, un loc de legendă, plin de mistere şi presărat cu poveşti despre vampiri, strigoi, zâne şi fiinţe misterioase.

Borgo Pass e locul unde scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul celebrului roman publicat în anul 1897 şi-a imaginat şi amplasat fantasticul castel al sângerosului vampir care a zguduit lumea din temelii, Contele Vampir Dracula.

După biblie, romanul „DRACULA” deţine locul doi pe mapamond – ca tiraj – el fiind tradus în majoritatea limbilor care circulă pe glob.

Bram Stoker descrie în roman Borgo Pass ca „un ţinut din ce în ce mai sălbatic şi mai pustiu. Multe prăpăstii mari şi ameninţătoare, multe cascade, de parcă natura ar fi serbat cândva un carnaval”.

Pe aici a călătorit și avocatul Jonathan Harker, personajul principal al romanului Dracula. „La trecătoarea Bârgăului te va aștepta caleașca mea, ca să te aducă încoace”  i-a scris contele celebrului avocat.

Iată cum își amintește Jonathan Harker întâlnirea cu aceste locuri: „Călătorii erau tot mai îngrijorați: diligența sălta nebunește, scârțâind din încheieturi și clătinându-se ca un vapor zgâlțâit de furtună, încât a trebuit să mă sprijin. Apoi drumul deveni mai lin, de ni se păru că am prins aripi. De ambele părți, munți amenințători sugrumau drumul, gata să ne acopere; treceam prin Pasul Bârgăului.(…) Și zburam astfel cu vizitiul chircit pe capră și cu pasagerii aplecați pe marginea diligenței, scrutând vulturește în întuneric. (…) În fine, Pasul Bârgăului ne apăru în fața ochilor, deschizându-se spre răsărit. În beznă, nori negri se rostogoleau deasupra noastră, apăsat, copleșitor, văzduhul vestea furtună. Parcă lanțul de munți despărțise atmosfera în două și că ne aflam acum pe latura furtunii”.

Pasul Bârgăului, cunoscut ca și Pasul Tihuța, este situat în Munții Bârgăului, la hotarul dintre Valea Bârgăului și Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 1200 m. Intrarea în Borgo Pass este marcată și ea la fel de inedit: printr-o biserică care adăposteşte în pod o colonie de 1.000 de lilieci!

Register

You don't have permission to register