Poarta Transilvanei

În 20 decembrie se sărbătorește Ignatul porcului – una din cele mai vechi tradiții precreștine păstrate și continuate în satele din România!

? În 20 decembrie se sărbătorește Ignatul porcului – una din cele mai vechi tradiții precreștine păstrate și continuate în satele din România. În calendarul popular, Ignatul era considerat patronul acestui animal. Legătura cu formele precreștine reiese chiar din numele său, derivat din latinescul “ignis” -“foc”.➡️ Gospodarii români nu aruncau nimic din porcul sacrificat – carnea și slănina erau sărate și apoi puse la afumat sau la murat, carnea mai măruntă era folosită la cârnați, fiind tocată și condimentată cu sare, piper și ustoroi și apoi introdusă în mațele bine spălate de femeile din gospodărie. ➡️ Splina porcului sacrificat de Ignat era studiată cu atenţie în vederea unor predicţii meteo, dacă era lungă şi groasă, iarna era lungă şi grea; dacă era scurtă şi groasă, iarna era scurtă, dar geroasă; dacă era scurtă şi subţire, iarna va fi uşoară, dacă era cu denivelări, ar fi fost o iarna năbătăioasă, cu schimbări meteo bruşte.? Sărbătoarea Ignatului este cea care deschide seria pregătirilor pentru masa de Crăciun și pentru restul tradițiilor din această perioadă – ajunul Crăciunului, colindul, piesele de teatru traditional pe teme biblice – Irozii sau Viflaimul. ? În ținutul Porții Transilvania tradițiile sunt vii și bogate, iar dacă vrei să trăiești un Crăciun autentic românesc vino să descoperi originalitatea Sărbătorilor de Iarnă, acasă, în Bistrița-Năsăud.Sursa: Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=194776278992280&id=101594268310482

Register

You don't have permission to register