Poarta Transilvanei

Dezvoltăm Poarta Transilvanei • Bistrița-Năsăud prin încurajarea deschiderii de Puncte Gastronomice Locale și promovarea locurilor musai de vizitat

Schimbul de experiență pe drumul bunului gust al Punctelor Gastronomice Locale (24-25 mai a.c.), ne-a confirmat faptul că aceasta este una dintre direcțiile importante pe care și județul nostru trebuie să continue să meargă.

Un exemplu de bună practică a fost prezentat în Vama Buzăului din Brașov, comună cu 20 de Puncte Gastronomice Locale, care își dorește în scurt timp să crească numărul acestora, având în vedere că în județ sunt 56, iar ținta pentru anul viitor este să ajungă la 200.

Ca exemplu de bună practică este „Gastro Local”, o rețea de puncte gastronomice care asigură o experiență culinară reală, sigură, inedită, în mediul rural. O modalitate de creare a unei sinergii comunitare și a unui model de socializare rurală în jurul actului gastronomic.

Reamintim că Punctele Gastronomice Locale au rolul de a oferi posibilitatea vizitatorilor să servească o masă cu produse tradiționale românești la gospodarii locali, în zona în care își petrec vacanța, într-o atmosferă rustică, dar cu respectarea normelor de igienă, impuse de lege.

Un alt exemplu de bune practici ne-a fost oferit în localitatea Saschiz din Mureș, de către comunitatea de acolo, care s-a adunat în Vecinătatea Femeilor din Saschiz”. O asociație care aduce comunitatea laolaltă prin acțiuni de voluntariat, inițiative ce au în centrul lor produsele locale și oamenii. Tot în Saschiz, ni s-a reamintit că proiectul Via Transilvanica ne unește și aduce plus valoare locurilor pe unde trece.

Pe parcursul schimbului de experiență, am avut oportunitatea să vizităm și  Sighișoara, Muzeul de Etnografie Rupea, Biserica Evanghelică Vulcan, Rezervația de Zimbri Vama Buzăului și Doripesco, Delta din Carpați, fiind însoțiți de un ghid turistic, Peter Suciu, care ne-a demonstrat importanța deosebită a ghidului, ca profesionist care are puterea să spună povestea locului vizitat.

Așadar, în urma schimbului de experiență, vom demara un Plan de acțiuni, pentru dezvoltarea Porții Transilvanei Bistrița-Năsăud, prin experiențele culinare oferite de Punctele Gastronomice Locale și promovarea locurilor musai de vizitat:

  • Activități de promovare și realizarea de materiale cu informații referitoare la deschiderea unui Punct Gastronomic Local. Un deschizător de drumuri ce ne-a fost alături și în acest schimb de experiență este Elena Rus, cea care a deține primul Punct Gastronomic deschis publicului larg din județ. Alături de aceasta și de directorul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, Elena Bărbos, vom demara acțiunile, la începutul lunii iulie;
  • Realizarea unui recensământ al ghizilor de turism din județul nostru, profesioniști cheie în promovarea Porții Transilvaniei, la cel mai înalt nivel, așa cu ne dorim, în perioada iunie-iulie 2021.
  • Concomitent, realizarea împreună cu Universitatea Babeș  Bolyai, extensia Bistrița, specializarea Geografia Turismului, a proiectului 100 de locuri musai de vizitat în Poarta Transilvaniei, Bistrița-Năsăud.

Schimbul de experiență și bune practici pe tema Punctelor Gastronomice Locale a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, alături de ADI Turism Bistrița-Năsăud, ca răspuns la invitația Reprezentanței Teritoriale din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Register

You don't have permission to register