Poarta Transilvanei

Colibița este renumită pentru aerul său curat, de mai bine de un secol!

🌬 𝐶𝑜𝑙𝑖𝑏𝑖𝑡𝑎 este renumită pentru aerul său curat, de mai bine de un secol.

📖 Potrivit legendei, în anul 1883, o fetiţă din Bistriţa, fiica unui sas înstărit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon.

↪️ Cazul a făcut multă vâlvă la acea vreme, iar după puţin timp şi Erika Schuller, o arhitectă din Bistriţa, a scăpat de teribila boală a vremii şi a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză.

📍Sanatoriul a funcţionat până în 1944, când a fost distrus de un incendiu în timpul războiului.📈 Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a vrut să vadă dacă aerul de la Colibiţa este într-adevăr special.📈 În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Așadar, aerul este “special”, aceste cote descoperite în urma studiului fiind similare cu cele din Alpi.Hai, pe 𝑃𝑜𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑇𝑟𝑎𝑛𝑠𝑖𝑙𝑣𝑎𝑛𝑖𝑒𝑖, aici unde și aerul e altfel.

https://www.facebook.com/BNPoartaTransilvaniei/posts/229803085999855

Register

You don't have permission to register