Acasă la Liviu Rebreanu!
• Acasă la Liviu Rebreanu •
Printre personalităţile de marcă ale judeţului Bistriţa-Năsăud se numără şi Liviu Rebreanu (1885-1944), ctitorul romanului românesc modern.
Efortul vizitatorului care străbate zeci sau sute de kilometri, cu gândul de a vizita şi Casa Memorială a autorului Liviu Rebreanu, este pe deplin răsplătit. Adunate cu sârguinţă şi puse în valoare cu pricepere, exponatele ilustrează uriaşa personalitate a marelui scriitor.
Sunt expuse obiecte personale şi fotografii înfăţişând pe romancier începând cu adolescenţa şi până în ultimul său an de viaţă (1944).
Tot aici poate fi văzută masa de lucru, la care şi-a petrecut scriitorul momentele cele mai importante din viaţă, alături de obiectele lui de scris şi nelipsitul serviciu de tutun şi cafea.
Din numeroasele obiecte aflate în muzeu, de mare interes se bucură şi cele referitoare la operele scriitorului. Astfel, sunt expuse cămaşa, pălăria şi cureaua care au aparţinut lui Ion, din romanul cu acelaşi titlu, alături de zadia, mărgelele, năframa şi furca de tors ale Anei.
În cele trei încăperi ale muzeului au intrat, de-a lungul timpului, personalităţi de marcă ale culturii şi literaturii române: George Călinescu, Tudor Vianu, Mircea Zaciu, Vasile Netea, Niculae Gheran (editorul operei Liviu Rebreanu), Grigore Vieru etc.
•?????????? ?? ?̦???? •
Scriitorul a văzut lumina zilei în localitatea Târlişua, unde n-a petrecut însă decât câteva luni. Tatăl său, învăţătorul Vasile Rebreanu, a ajuns să predea la Maieru. După câțiva ani, toată familia s-a mutat la Prislop. În prezent, satul Prislop este cunoscut sub numele de Liviu Rebreanu.
Satul Pripas, din romanul “Ion”, nu este altul decât vechiul sat Prislop. Ion și Ana au trăit cu adevărat, iar mai toate întâmplările s-au petrecut întocmai cu literatura. Totuși, există și câteva părți de ficțiune.
Atât Ion, cât și Ana, în realitate s-au stins după o moarte naturală. De asemenea, ei nu au avut un singur copil, doar pe Petrișor după cum spune romanul, ci chiar șase.
• Tur virtual https://www.360x.ro/muzeu-bn/rebreanu/
• Mai multe detalii găsiți pe site-ul Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=160284302441478&id=101594268310482